Voormalig VN-ambassadeur: ‘Trump werd tegengewerkt door minister en chef-staf’

Twee voormalig topadviseurs van de Amerikaanse president Trump hebben hem actief tegengewerkt. Dat schrijft Nikki Haley, voormalig VN-ambassadeur van de VS, in haar memoires. Het gaat om oud-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en de voormalige chef-staf van het Witte Huis John Kelly. Volgens Haley claimden de twee dat te doen om “het land te redden”.

De autobiografie met de titel With All Due Respect komt morgen uit, maar The Washington Post heeft delen in handen gekregen. Ze weet van de ondermijning omdat de twee geprobeerd zouden hebben om haar aan hun kant te krijgen. Trump wist volgens de twee niet waar hij mee bezig was en Tillerson zou zelfs hebben gezegd dat er doden zouden vallen als het werk van de Amerikaanse president niet werd gecontroleerd.

Geschokt

Haley weigerde: “Ik was geschokt over hun plannen.” In haar boek omschrijft ze Tillerson ook als “vermoeiend” en Kelly zou haar toegang tot de president “verdacht” hebben gevonden.

Over president Trump zelf is ze een stuk positiever. Ze zegt altijd goed met hem te hebben samengewerkt en grotendeels achter het buitenlandbeleid te staan. Ze is bijvoorbeeld voorstander van het opzeggen van het nucleaire verdrag met Iran en het Klimaatakkoord van Parijs. Op Twitter roept de president op om haar boek te kopen.

Republikein Haley (47) was voor haar tijd bij de Verenigde Naties gouverneur van de staat South Carolina en wordt in Amerika veel genoemd als mogelijke presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2024. Sinds eind vorig jaar is Haley niet meer de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties.

‘Guilty as charged’

Ook Tillerson en Kelly zijn geen adviseurs meer van president Trump. Tillerson werd in maart 2018 door Trump ontslagen. Kelly legde begin dit jaar om onbekende redenen zijn functie neer.

The Washington Post heeft beiden gevraagd om een reactie op de aantijgingen van Haley. Tillerson heeft niets laten horen, Kelly heeft wel iets gestuurd. Hij gaat niet direct in op de beschuldigingen, maar schrijft: “Als de president voorzien van het beste en meest open, wettige en ethische advies, beschouwd wordt als ‘het tegenwerken van Trump’, dan ben ik schuldig.”

Bron: NOS.nl
Klik op de afbeelding voor het originele artikel op nos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Free Web Hosting