‘Saudische activiste weigert ontkennen marteling in ruil voor vrijlating’

De Saudische autoriteiten hebben de activiste Loujain al-Hathloul aangeboden vrij te laten mits ze in een videoboodschap zou zeggen dat ze in gevangenschap niet is gemarteld. Dat zegt haar zus.

Hathloul (30) werd vorig jaar mei aangehouden in Saudi-Arabië. Ze voerde met anderen campagne voor het recht van vrouwen om auto te rijden. Ook spande ze zich in voor afschaffing van het mannelijke voogdijschap, waardoor mannen in Saudi-Arabië kunnen besluiten over vrouwen. Hathloul zit vast op verdenking van samenzwering met “vijandige entiteiten”.

Haar zus Lina, die in Brussel woont, zegt dat Hathloul is gemarteld en slachtoffer is geworden van seksueel misbruik.

Hathloul heeft volgens haar familie geweigerd de video op te nemen. Ze zou eerder wel bereid zijn geweest een verklaring met die strekking te ondertekenen.

Volgens mensenrechtenorganisaties worden meer vrouwen in gevangenissen in Saudi-Arabië gemarteld en seksueel misbruikt. Amnesty International zegt dat ze onder meer elektroschokken toegediend kregen. Human Rights Watch onderschrijft dat.

Saudi-Arabië ontkent steevast dat hiervan sprake is. De mensenrechten zouden worden misbruikt om het land in een kwaad daglicht te stellen.

Bron: NOS.nl
Klik op de afbeelding voor het originele artikel op nos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Free Web Hosting