Roemeense president Iohannis wint eerste ronde presidentsverkiezingen

De huidige president Klaus Iohannis lijkt op basis van exit polls de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Roemenië te hebben gewonnen. Hij zal het in de tweede ronde tegen voormalig premier Dancila opnemen.

De conservatief-liberale Iohannis heeft volgens de exit poll 38,7 procent van de stemmen behaald. De sociaal-democratische Dancila zou kunnen rekenen op 22 procent. Dan Barna van de anticorruptiepartij Red Roemenië-Unie kreeg 16,1 procent van de stemmen.

Omdat geen van de kandidaten een meerderheid van vijftig procent behaalde, komt er een tweede ronde. Die is op 24 november, over twee weken.

Corruptieschandalen

Iohannis, die bekendstaat om zijn pro-Europese houding, is al sinds 2014 het staatshoofd. Verwacht wordt dat hij in de tweede ronde als winnaar zal eindigen.

De sociaal-democratische Dancila was tot een maand geleden nog premier. Haar kabinet viel nadat het een motie van wantrouwen niet overleefde. Dancila’s partij ligt onder vuur na corruptieschandalen. Parlementsvoorzitter Dragnea, ook een sociaal-democraat, werd in mei nog veroordeeld tot 3,5 jaar cel wegens machtsmisbruik.

Hoewel de coalitie van de sociaal-democraten met het liberale ALDE sinds 2016 het land leidde, was Dancila de derde premier. Haar greep op de macht verslapte toen ALDE in augustus wegliep uit de coalitie.

Bron: NOS.nl
Klik op de afbeelding voor het originele artikel op nos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Free Web Hosting