Ranavirus ontdekt op Sallandse Heuvelrug

Op de Sallandse Heuvelrug is het ranavirus gevonden bij meerdere dode kikkers. Dit virus kan massale sterfte veroorzaken onder vissen, amfibieën en reptielen.

“Vorige week vond ik een paar dode kikkers in een kleine poel en heb meteen besloten ze te laten onderzoeken”, vertelt boswachter van Natuurmonumenten Ruben Vermeer aan RTV Oost. “Vandaag is mijn vermoeden door het laboratorium bevestigd.”

Het virus is niet gevaarlijk voor de mens, maar kan voor driekwart van elke diersoort fataal zijn. “Ik maak me dan vooral zorgen om de kamsalamander”, zegt Vermeer. “Daarvan hebben we er niet veel meer en die kunnen er aan onderdoor gaan.” De kamsalamander geldt als kwetsbaar en is een beschermde diersoort.

Uitbraak

Hoe het virus op de Sallandse Heuvelrug terecht is gekomen, is niet duidelijk. “Het is mogelijk dat iemand hier zijn terrarium heeft geleegd. We hebben in het gebied ook een Alpenwatersalamander gevonden, die komt hier normaal gesproken niet voor”, zegt Vermeer. “Het zou goed kunnen dat het virus op die wijze hier terecht is gekomen.”

Het is niet de eerste keer dat amfibieën in Overijssel getroffen worden door het virus. In 2010 was er ook een grote uitbraak in het noorden van de provincie. Vermeer denkt niet dat het virus in andere gebieden terechtkomt. “Er zijn te weinig verbindingen voor amfibieën tussen de poel waar we het virus gevonden hebben en andere natuurgebieden.”

Ranavirus

Het ranavirus hoort bij een groep virussen die reptielen, vissen en amfibieën kunnen infecteren. De dieren worden erg ziek en gaan vaak dood. De uitbraken zijn meestal heftig en kort en komen vooral voor in de zomer.

.

Bron: NOS.nl
Klik op de afbeelding voor het originele artikel op nos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Free Web Hosting