Gelehesjesprotest Parijs veel kleiner dan vorige week

Voor het vijfde weekend op rij zijn ‘gele hesjes’ op de been in Parijs. Aan het einde van de ochtend waren het er zo’n duizend. Dat is veel minder dan een week geleden toen er enkele duizenden mensen betoogden tegen het beleid van de regering-Macron.

Opnieuw worden duizenden politiemensen ingezet om rellen in de kiem te smoren. In het hart van Parijs staan ook pantservoertuigen opgesteld. Op de Champs-Élysées probeerden betogers in gele hesjes vanochtend door een cordon van de oproerpolitie te breken. Ze werden teruggedreven met traangas.

Enkele honderden gele hesjes hebben bij de Opéra een minuut stilte gehouden voor mensen die sinds het begin van de protesten, vorige maand, om het leven zijn gekomen. De slachtoffers vielen vooral in het verkeer rond de wegblokkades.

Opnieuw een dode

Bij een blokkade van gele hesjes in België is vanochtend een automobilist om het leven gekomen. Hij botste op een vrachtwagen. De demonstranten hadden de wegversperring opgezet langs de grens waardoor een lange rij vrachtwagens stilstond.

In Frankrijk wordt ook buiten Parijs gedemonstreerd. In totaal gaat het om 200 manifestaties.

President Macron heeft na de betogingen van de afgelopen weken een aantal concessies gedaan. Zo gaat de belastingverhoging op brandstof voorlopig niet door en wordt het minimumloon verhoogd. Maar er staat nog meer op “de waslijst aan eisen” van de gele hesjes, zegt correspondent Frank Renout. Zo willen ze dat de belasting op eerste levensbehoeften omlaag gaat. En verder moeten de salarissen van de hoogste ambtenaren omlaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Free Web Hosting