Braziliaanse oud-president Lula en 5000 anderen vrij op last van rechter

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva, beter bekend als ‘Lula’, wordt vrijgelaten. Dat heeft een rechter bepaald. Lula werd veroordeeld wegens corruptie en zat een gevangenisstraf uit van ruim acht jaar.

De populaire politicus profiteert van een uitspraak van het Hooggerechtshof, gisteravond. De hoogste rechters van het land bepaalden met 6 tegen 5 stemmen dat veroordeelden pas gevangen mogen worden gezet als alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput.

Die uitspraak betekent dat bijna 5000 gevangenen vrijgelaten kunnen worden, onder wie dus oud-president Da Silva. Voor het gebouw van de federale politie in de stad Curitiba verzamelen zich honderden aanhangers om de voorman van de linkse Arbeiderspartij PT te verwelkomen. Lula zat een jaar en zeven maanden gevangen in een speciale cel op de vierde verdieping van dat politiebureau.

Vanwege zijn veroordeling kon Lula niet meedoen aan de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Volgens peilingen zou hij de grote favoriet zijn geweest, als hij had mogen meedoen. Uiteindelijk won de uiterst rechtse Jair Bolsonaro de verkiezingen.

Operatie WasstraatDa Silva werd veroordeeld wegens corruptie in het kader van ‘Operatie Wasstraat’, het mega-onderzoek naar corruptie dat de Braziliaanse politiek de afgelopen jaren flink opschudde. Deze zaak draaide om een appartement bij het strand van Guarujá. De motor achter ‘Operatie Wasstraat’ was de toenmalige rechter Sergio Moro, die later minister werd onder Bolsonaro.

Links beschuldigt Moro van partijdigheid en stelt dat Lula geen eerlijk proces heeft gekregen. De oud-president bemoeide zich ook vanuit zijn cel met de Braziliaanse politiek. Naar verwachting zal de charismatische politicus na zijn vrijlating door Brazilië gaan reizen, om steun te vergaren voor zijn Arbeiderspartij en campagne te voeren tegen Bolsonaro. Daarmee komt een formidabele speler terug op de voorgrond van de zeer gepolariseerde Braziliaanse politiek.

Bron: NOS.nl
Klik op de afbeelding voor het originele artikel op nos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Free Web Hosting