Advocaat: Van Laarhoven te ziek om naar gevangenis te gaan

De verdediging van Johan van Laarhoven spant een kort geding aan tegen de staat om af te dwingen dat hij direct voor behandeling naar een ziekenhuis gaat. Minister Grapperhaus heeft in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat Van Laarhoven na aankomst in Nederland naar een gevangenis wordt overgebracht, waar bij bezocht kan worden door familie en vrienden.

De voormalige coffeeshophouder is nu onderweg van Thailand naar Nederland met een lijnvlucht van KLM. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops, die zich ervoor heeft ingezet dat Van Laarhoven de rest van zijn straf in Nederland mag uitzitten, gaat hij naar de gevangenis in Vught. Daar wordt hij binnen 24 uur medisch onderzocht, waarna besloten wordt waar hij heen moet.

Onacceptabel

“Dat is voor ons niet acceptabel. Hij is niet te behandelen in de gevangenis. Voor de aandoeningen die hij heeft, is een team van specialisten nodig. Los van het menselijke aspect dat hij eerst even op adem zou moeten kunnen komen,” zegt Knoops. Ook het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen voldoet niet, volgens Knoops. “Ik heb heel slechte ervaringen met het gevangenisziekenhuis.”

Van Laarhoven zat jaren in de cel in Thailand. Zijn advocaat vindt dat hij daardoor te ziek en te verzwakt is. Het kort geding dient morgenmiddag om 14.00 uur bij de rechtbank in Den Haag.

Van Laarhoven is veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens witwassen. Hij moet nog minstens 19 maanden uitzitten in Nederland. Zijn advocaten hebben daarvoor een gratieverzoek ingediend.

Bron: NOS.nl
Klik op de afbeelding voor het originele artikel op nos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Free Web Hosting